Історія розвитку ультрас-руху в Німеччині (частина 1)

Рух "Ультра" виник в Італії, в далеких 50-х роках. Першовідкривачами даного стилю вболівання, старими рухами визнано вважати ультрас Турину і Генуї. Метою ультрас є активна підтримка своєї улюбленої команди, це мета досягається за допомогою звукової (кричалки, пісні) і візуальною підтримкою (банери, прапори, піротехніка і тому подібне).

Початок розвитку ультрас-сцени Німеччини був покладений в кінці 80-х років. Першими ультрас-угрупуваннями були: фан-клуб кельнської "Фортуни" "Eagles Supporters" (1986) і левенкузерські фан-клуби "Lev-szene '86", "Mad-boyz" (1989). Основна ж частина сьогоднішніх ультрас була утворена в кінці 90-х років.

На даний момент практично кожен клуб в трьох лігах Німеччини має свої ультрас-угрупування. У багатьох фан-сценах Німеччини ультрас грають домінантну роль, це пов'язано з тим що вони єдині і в їх регіоні немає конкурентоздатних угрупувань. Частенько через це виникають конфлікти між ультрас з неорганізованими уболівальниками, які не згодні з тією думкою, що лише ультрас має право організовувати супорт на стадіоні.

Повернемося до початку. У 90-х ультрас-сцена Німеччини набирала хід. У той час, на старті розвитку, найбільш активними були мюнхенці (Munich Maniacs, Isarsturm), уболівальники Карлсруе (Baden onkelz), шваби (Commando) і хлопці з Франкфурту (Binding Szene, Brigade Nassau). Тоді ультрас обмежувалися звуковою підтримкою і піро-шоу через відсутність фінансових можливостей і належної організації. Ультрас почали змагатися між собою, кожне угрупування намагався довести, що вона краща. Проте ультрас-сцена не розвивалася, а топталася на одному місці, практично не було жодного перфомансу, тоді як в Європі італійські ультрас показували просто приголомшливу підтримку своєї команди. Загалом всім ця справа набридла і в 1998 році відбулася конференція ультрас, на якій зібралися представники різних фан-рухів Німеччині і обговорили всі проблеми, поставили нові цілі.

Проблеми в ультрас були, перш за все, з міліцією, яка почала вводити різні заборони. Наприклад був заборонений пронос піротехніки на стадіони, тому на даний момент в основному в нижчих лігах використовуються фаєра і подібні ним засоби. А в Бундеслізі використання піротехніки останнім часом стало все рідше. В поліції дуже жорстокі заходи покарання частенько поліцаї виносять надмірно і не дуже активним фанатам заборона на відвідини стадіонів (Примітка: Зараз вже є союзи і угрупування "Stadionverbot" - люди, яким заборонено відвідувати матчі своєї команди). Більш того поліція зараз має досьє на кожного активного ультраса, а так само існує так звана "Робоча група по хуліганах". У неї входять добре навчені поліцейські в штатському які вливаються в ультрас-банди і виявляють найбільш активних ультрас і хуліганів як на стадіоні, так і на вулиці. По різним даним лише в Берліні число таких поліцаїв від півсотні і більш, що не додає оптимізму і відчуття свободи активної частини ультрас.

На рубежі століть був великий злет ультрас-сцени Німеччини. Ультрас стали модною субкультурой. Величезна кількість молоді почала вливатися в різні рухи. Угрупування стали творчо личити до організації перфомансу на матчах. Футбол, а головне супорт, набирав величезну популярність. Більш того багато хто ходив і ходять на футбол лише ради того, щоб відчути ту атмосферу, яка панує на футбольних стадіонах.

Новим поштовхом в розвитку ультрас в Німеччині, але і взагалі в світі стала поява інтернету. Так само на початку нового тисячоліття почалася боротьба фанатів проти комерції. Ультрас почали проводити акції, направлені проти комерціалізації футболу, це акції з кожним роком стають все актуальнішими і масштабнішими.У 2003 році вже можна було говорити про укріплену ультрас-сцени Німеччини і так само про увагу і визнання з боку міжнародної сцени. Зараз більшість німецьких ультра аполітичні. А так, на заході в основному угрупування з лівими політичними поглядами, а на сході переважно з правими. Головною ж метою ультрас на найближчий час є об'єднання фанкультури, поліпшення підтримки і боротьба проти комерціалізації футболу.  

Тепер розглянемо різні фан-рухи докладніше.  

Отже

Fortuna Eagles:

 

У 1986 році троє молодих уболівальників кельнської "Фортуни" заснували свій фан-клуб. Двоє з них мали італійське коріння, вони добре зналися на італійському футболі і стежили не лише за тим, що відбувається на футбольних полях італійської Серії А, але і за тим, що твориться на трибунах і за їх межами. Італійський стиль вболівання їм імпонував, тому на основі колись найсильніших і могутніх "Eagles supporters" з Риму, підтримуючих Лаціо, вони створили "Fortuna Eagles Supporters". Клуб не бажав співробітничати і хоч якось контактувати з ними. Тому парубки робили все самі. Вони не хотіли щоб їх асоціювали з хуліганами. Їх метою була лише активна підтримка свого клубу в італійському стилі, чого до них в Німеччині ще ніхто не робив. Вони зробили власні атрибути (футболки, куртки і тому подібне), щоб виділятися серед інших. Це надавало велике враження на фанатів інших німецьких клубів, коли до них приїжджали ці парубки з Кельна у всеозброєнні: всі в одному одязі, з прапорами і тому подібне.  

Незабаром, "Eagles Supporters" - було на вустах всіх футбольних фанатів Німеччини. Багато уболівальників інших клубів налагоджували з ними контакти, їх поважали всі, напевно, звичайно, були і недоброзичливці, але основна маса, можна сказати, навіть гордилася ними, адже вони перші перейшли на новий рівень! 

 

Окрім цього, "ES" встановили контакти з "Inter-club Savona", потім отримали запрошення на футбольний турнір, де налагодили контакти з "Tito Cucchiaroni" (Сампдорія) і "Supras" (ПСЖ). До речі, дружбу вони підтримують між собою до цих пір. "ES" організовували хороший перфоманс у їх угрупування вливалися все нові і нові уболівальники, в середині 90-х основа руху складалася з близько сотні чоловік. Впродовж всього останнього десятиліття 20 століття вони показували потужний супорт свого клубу.

 

На початку нового тисячоліття в клубу виникли серйозні фінансові проблеми. З кожним роком "Фортуні" не таланило все більше і більше, вони опускалися все нижче і нижче. Проте в 2005 році клубу таки вдалося вирішити ці проблеми, розплатитися з боргами. Загалом, клуб почав поступово відроджуватися долаючи різні труднощі. Впродовж всього цього часу парубки з "ES" не кидали клуб ні на секунду, завжди були з ним, підтримували команду в найважчі часи. Угрупування існує і продовжує підтримувати "Фортуну" і до цього дня.

"Одного дня Eagles завжди Eagles - девіз угрупування. (прим. Einmal Eagles immer Eagles) Не можна описати, що таке бути частиною ультрас, це треба відчути." - Eagles supporters  

Продовження слідує...  

Фото: Fortuna Eagles : : : Джерело: fratria.ru : : : Дата: 25.04.2024
Всього коментарів: 7
7. Mohamed   (16.06.2014 21:16)
Unaleplaelrd accuracy, unequivocal clarity, and undeniable importance!

6. Oriflame   (30.06.2012 06:29)
This was so hlfepul and easy! Do you have any articles on rehab?

5. Levski S / Dynamo K   (01.12.2009 16:17)
Первые Ultras - Торсида (Хайдук, Сплит).

4. F1L1N F1L1N F1L1N [F1L1N]   (07.11.2009 11:23)
да , побольше бы такого плана статей

3. TSFC   (03.11.2009 19:46)
Дякую за статтю.

2. BAD BOYS [adm]   (03.11.2009 01:29)
Якщо хтось знаходить помилки пишіть будь-ласка про це в коментарях!

1. Львівський   (31.10.2009 11:29)
Клас стаття супер!!! Дуже цікава!!!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід
Логін:
Пароль:

Онлайн
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Друзі сайту

Д4 Ультрас ULTRAS.ORG.UA УЛЬТРАС "ДИНАМО КИЇВ" - WHITE-BLUE.kiev.ua www.ultras.lviv.ua BBR ultras group Відео УЛЬТРАС "ДИНАМО КИЇВ" від V.D.






Украинская Баннерная Сеть
| BAD BOYS | © 2009 - 2012 | Використання матеріалів сайту дозволяється лише за наявності лінку на badboys-fcdk.at.ua |
Адміністрація сайту не несе відповідальності за публікації на сайті.

Створення безкоштовного дизайну Пиши українською Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Хостинг від uCoz