Торсіда (Хайдук) / Torcida (Hajduk)

Клуб: "Хайдук" (Хорватія)                                           Підтримка/хоровий спів: ***

Чисельність: ~ 2000                                                    Банери: ***  

Хардкор: 600                                                                Силові акції: ***

Політичне забарвлення: помірно праві                   Авторитет в Хорватії: *****  

                                                                                       Авторитет в Європі: **  

8 жовтня 1950 року під час матчу "Хайдук" (Спліт) - "Црвена Звезда" (Белград) група підтримки із Загребу, що вболіває за "Хайдук", вирішила назватися "Торсідою". Таким чином у Югославії з'явилася друга футбольна hools - фірма (після тих, що виникли в середині сорокових "Гробарів" - активістів "Партизана"). Члени "Торсіди" були першими фанатами в Югославії, які стали виїжджати разом з командою на гостьові ігри національного чемпіонату. Більшість членів "Торсіди" проживали в Спліті, але "генерали" і хардкор базувалися в основному в Загребі. Лідери "Торсіди" підтримували хороші стосунки з "Бед Блю Бойз" і з кінця сімдесятих років обидві хорватські фірми стали проводити спільні силові акції проти сербських клубів. Билися вони і окремо. І якщо "Блакитні хлопці", що підтримують "Динамо" обрали основними об'єктами своєї ненависті "Црвену Звезду" і її фірму "Деліє", то "Торсіда" найбільш знаменні акції провела проти "Гробарів".
Бригада "Хайдука" не відносила себе до затятих націоналістів, але при нагоді була здатна викинути деяку провокаційну фішку. Зокрема, в 1987 році члени "Торсіди" показово спалили у бєлградському районі Автокоманда, де базуються "Црвена Звезда" і "Партизан", національний триколор Югославії. Хлопці знали, що їх чекає страшна розплата. Спочатку загони міліції, не втручаючись, дивилися, як розгнівані фанати "Партизана" б'ють гостей із Спліта залізними арматурами, а потім вступили в сутичку. Не торкнувши жодного місцевого фаната, міліція накинулася на фірмачів "Торсіди" влаштувавши побоїще з подальшими масовими арештами. 1987 рік став для "Хайдука" і "Торсіди" багатим на події. Після спалювання югославського стягу в Автокоманді бригада "Хайдука", підтримувана дружніми силами бійців "Бед Блю Бойз" атакувала в Спліті моб "Партизана". Незабаром в "Хайдука" мав відбутися єврокубковий виїзд в Марсель на зустріч з місцевим "Олімпіком". "Торсіда" поїхала на гру двохтисячним складом. Фанатів "Олімпіка" на стадіоні "Велодром" було у декілька разів більше, ніж хорватів, і останні не ризикнули кинутися на хазяїв. Вони обрали хитру тактику. Хардкор хорватської бригади непомітно пробрався до сектора радикально налаштованих уболівальників "Олімпіка" і кинув в них бомбу із сльозоточивим газом. На трибунах почалася тиснява, яка завершилася повномасштабною бійкою.Через декілька днів комісія УЄФА розглянула інцидент і усунула "Хайдук" від участі в єврокубках, ухваливши посилити заходи безпеки на стадіоні.
Після війни в Югославії відношення між головними фірмами "Динамо" і "Хайдука" стали псуватися. По-перше, раніше у членів "Бед Блю Бойз" і "Торсіди" були загальні вороги - сербські гранди "Црвена Звезда" і "Партизан". Тепер же "Динамо" і "Хайдук" самі стали грандами в хорватській першості. По-друге, в обох фірмах сталася зміна хардкору. Колишні лідери постаріли, загинули на війні або відійшли від справ. Ті, хто прийшов на їх місце, не пам'ятають минулої дружби і спільних антисербських акцій.
Перше зіткнення колись дружніх бригад відбулося в 1998 році в Загребі. Юні члени "Бед Блю Бойз" атакували шокованих таким дійством дітей з "Торсіди" біля турнікетів стадіону "Максимір". Хід у відповідь фанатів "Хайдука" послідував в 2000 році коли в Спліті відбулася кровопролитна битва між фанатами двох клубів. Сутичка завершилася на користь хазяїв, які узяли верх не умінням, а числом, - їх було в три рази більше, ніж приїжджих. Відтоді матчі між "Динамо" і "Хайдуком" беруться поліцією під особливий контроль. Незважаючи на усі запобіжні заходи, кожна (!) зустріч хорватських колосів супроводжується масовими безладами. У 2004 році біля "Полюда", домашньої арени "Хайдука" сталася жорстока акція "Торсіди". Давши гостям із Загребу безперешкодно пройти по місту до стадіону, вони оточили хлопців з "Бед Блю Бойз" на автостоянці і, не вступаючи в рукопашну, закидали приїжджих камінням, шматками арматури і битим склом. Через десять хвилин коли ті, що атакували покинули поле битви, на окропленому кров'ю асфальті залишилися лежати багато поранених. У деяких країнах футбольний хуліганізм, можливо, і втрачає очки. Але тільки не в Хорватії.
Джерело: TotalFootball, переклад badboys-fcdk.at.ua : : : Дата: 19.04.2024
Всього коментарів: 1
1. Мирослав [miraa]   (25.07.2011 11:15)
Так,я знаю цю команду..був там...Бачив в Хорватіі фанів..Як раз був матч дей якийсь..фани в Них дуже... Реально там рівень дуже великий!я от побаченого,ще б трошки,та язик глотнув би))

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід
Логін:
Пароль:

Онлайн
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Друзі сайту

Д4 Ультрас ULTRAS.ORG.UA УЛЬТРАС "ДИНАМО КИЇВ" - WHITE-BLUE.kiev.ua www.ultras.lviv.ua BBR ultras group Відео УЛЬТРАС "ДИНАМО КИЇВ" від V.D.






Украинская Баннерная Сеть
| BAD BOYS | © 2009 - 2012 | Використання матеріалів сайту дозволяється лише за наявності лінку на badboys-fcdk.at.ua |
Адміністрація сайту не несе відповідальності за публікації на сайті.

Створення безкоштовного дизайну Пиши українською Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Хостинг від uCoz