Ультрас Рома (Італія)

Любов римлян до червоно-жовтих проявилася в перші дні існування Роми : 18 липня 1927 року за дебютом наново створеної команди в чемпіонаті Італії спостерігало 10 тисяч чоловік.

Ультрас Роми були залучені в першу хвилю італійського Ультрас руху, яка пройшла по стадіонах у кінці 60-х початку 70-х. Це були маленькі групи, що займали обидві задні трибуни Олімпійського стадіону. Реальної координації між ними не було: кожна група виконувала свої пісні і готувала свої транспаранти на гру. Найчисленнішими і шановними мобами були - багаті римські юнаки з Boys (хлопці) і активно вболіваюча біднота з Indians (індійці).

7 січня 1977 року основні фан-групи (Guerriglieri della Curva Sud, Pantere, Boys, Fossa dei Lupi) вирішили об'єднатися. В результаті виник Commando Ultra Curva Sud. Представники саме цієї фірми стали влаштовувати на стадіонах так звану "хореографію" - барвисті саппорт-спектаклі, що театралізуються. Лідером C.U.C.S. був деякий Джеппо, а члени угрупування ходили з невеликими нашиваннями на рукаві "Ультра Рома", означаючи цим свою приналежність до C.U.C.S. Перша смерть італійського фаната теж пов'язана безпосередньо з діяльністю CUCS. У 1979 році, під час римського дербі з Курви Суд (тобто. Південної трибуни, де збиралися радикально налагоджені романісти) було зроблено три постріли з ракетниці у бік Курви Норд (Північна трибуна Олімпійського стадіону в Римі, де традиційно збираються фанати Лаціо). Один з пострілів у буквальному розумінні розніс голову 22-річному лаціале Паппареллі, що само собою, спричинило подальші масові розборки між двома антагоністами - тіфозі Роми і Лаціо. Восьмидесяті роки - час розквіту CUCS. Фірму бояться в Італії, Курва Суд пістрявить на матчах Роми величезними прапорами і транспарантами. Крім того, саме CUCS стає першим італійським саппорт-рухом, визнаним серед європейських мобів і фірм. Однією з причин підйому і розквіту CUCS є єдність і безконфліктність у своєму середовищі. Команда ультрас Південної трибуни ніколи не конфліктувала з іншими фанатами Роми, що залучало до фірми невеликі моби романістів, що вливаються в загальний рух. Єдині кого члени CUCS не допускають на романістську Курву - моби Роми фашистського толку.  

Аж до 1986 року організація була головною "ударною силою" на "Стадіо Олімпіко". Усі знали про C.U.C.S. - багато гравців вважали за честь відсвяткувати гол, підбігши до C.U.C.S., президент клубу прислухався до думки фанатів. Загалом авторитет угрупування не ставився під сумнів. Крім того репутація Commando Ultra Curva Sud була підкріплена ще і тим, що вони не мали ніякого відношення до клубу. Тобто керівництво "Роми" ніяк не допомагало C.U.C.S. Це був час "Справжньої Курви", як потім згадуватимуть багато.  

Проте в 1986 році з'явилася перешкода для подальшого існування C.U.C.S. Воно явилося в особі Манфредонія, гравця який в 86-му році перейшов в "Рому". Цей гравець кілька разів публічно ображав тіффозі "Роми" за часів його гри за "вічних друзів" романістів - "Лаціо" плюс до того був замішаний в підкупних матчах. Ці обставини було досить, щоб C.U.C.S виступила різко проти запрошення Манфредонія в "Рому". Проте тодішній президент клубу Діно Віола не послухав протест фанатів і купив ненависного гравця.

CUCS проголосила новий концепт, згідно з яким Манфредонія отримував прізвисько "Віслюк", і не повинен був вважатися футболістом Роми, оскільки носив біло-блакитну майку Лаціо. Але не усі романісти були згодні з таким відношенням до нового придбання Віоли, деякі вважали що Манфредонія тепер "свій", оскільки тепер носить форму Роми.

У результаті, Курва Суд розкололася на дві частини. Меншість, виступаюча за Манфредонію, вийшла із складу CUCS, утворивши моб Vecchio CUCS ("Старий CUCS"). Незабаром до цього мобу долучилися романісти, що фашиствують, невдоволені загальною політичною настроєністю CUCS. Але все одно C.U.C.S. була абсолютна більшість, головною їх метою був усілякий утиск Манфредонії. Надалі їх прийнято було іменувати CUCS - GAM (Gruppo - Anti - Manfredonia)  

У 1987 році C.U.C.S. остаточно втратило терпіння і вивісила транспарант, який дослівно перекладається таким чином : "Віслюк, зніми цю футболку". Полотно з'явилося на Кубковому матчі "Рома" vs. "Генуя" 2 вересня 1987 року. Це переповнило чашу терпіння. фанатів "Роми" які належали до "Vecchio CUCS". Що побачили напис, члени Vecchio CUCS попросили згорнути банер. Після того, як ця вимога не була виконана, розгорнулася перша в історії саппорт-руху бійка між фанатами, що представляють один клуб. Курва Суд перестала бути єдиною і Commandos Ultra Curva Sud припинила своє існування.

Після цього випадку фанати остаточно "посрались" один з одним, повернувшись на десять років назад до маленьких фан-угрупувань. Південна трибуна розкололася на декілька самостійних кланів, і їх політичні погляди не були єдиними. Тут з'явилися комуністи (Fedayn) а найстаріше угрупування - Boys стала проповідувати відверто фашистські ідеї. На той час на "Курва Суд" було декілька значимих об'єднань. Це "Fedayn", які навіть за часів Commando Ultra Curva Sud не особливо горіли бажанням фанатіти організовано. Пояснювалося це тим що члени Fedayn були комуністами, тоді як більшість уболівальників "Роми" були "лівими". Тепер у Fedayn свої заряди і мутки на іграх.

  Проте є частина Commando Ultra Curva Sud який показав себе вкрай войовничим об'єднанням. Йдеться про "Opposta Fazione" ("Угрупування супротивників"). Основу цієї організації прийнято вважати 1989 рік, її члени переважно були з Commando Ultra Curva Sud. Члени угрупування носили зброю і створювали проблеми скрізь, де з'являлися. У відмінності від інших груп вони не виготовляли свою сувенірну продукцію і не носили одяг, який видавав їх приналежність до ультрас. Крім того, вони ненавиділи будь-якого прихильника "Роми" який не був членом "Opposta Fazione". З початку її освіти до неї в множині примикають кримінальні елементи.

У 1999 році Boys зробили спробу знову об'єднати Курву Суд в єдине ціле, щоб виступати одним романістським фронтом. До новоутвореного угрупування що дістала назву AS Roma Ultras, долучилися практично усі моби і фірми Роми, за винятком радикалів з Opposta Fazzione (Група супротивників).  

Угрупування

Fedayn Угрупування, що творило історію Curva Sud з районів Quadraro - Cinecita. Утворена в 1972 році, першим лідером був знаменитий Роберто Руллі. Заявляють, що лідера у них немає. Раніше були ультра-лівими, зараз позиціонують себе аполітичними.

Fside20  Частина Fedayn, що вивішує окремий банер нижче основного.  

Boys  Старе і найбільш шановане "червоно-жовте" угрупування. Першим її лідером був Антоніо Бонджі. Інший відомий лідер - Паоло Дзаппавінья, загиблий в 2005 році в автокатастрофі. Зараз головним вважається його син Ніко. Увійшли до складу CUCS в 1977 році, вийшли в 1984. Політично права група.  

Ultras Roma Primavalle  Співпрацює з фанами Сан-Лоренцо. Раніше обидва райони вивішували окремі банери. Згідно інформації деяких джерел саме ця група з'явилася раніше усіх: в середині 40-х років 20 століть.

Lupi З'явилися в 1991 році на трибунові Monte Mario. Потім зайняли місце на Curva Sud. Тепер же розташовуються на Distini Sud і об'єднують фанатів цього сектора. Самобутня і історична група, невдоволена таким, що відбувається на Curva Nord. Ультра, що зокрема політизуються розрізненістю і "чинником моди" бути ультра. Підтримують команду на усіх домашніх матчах і нерідко їздять на виїзди.

Giovinezza  Група об'єднує, під єдиним банером фанатів з Portuense, Militia Romana і, у більшості своїй, з Valle Aurelia. Існує з 2003 року.  

Irish ClanEdit  Любителі ірландської культури і затяті фанати Роми. На Curva Sud c 1998 року. Дружать з фанатами Шемрок Роверс.  

Testaccio  Цей моб носить ім'я самого славного району Риму. Об'єднує фанатів звідти.  

Padroni di Casa  Група організована частиною колишніх учасників Tradizione Distinzione. Політично права група, існуюча з 2007 року.  

Royalist  Абсолютно нове об'єднання що з'явилося в сезоні 2009-2010 на зміну, вигнаних з Curva Sud Ultras Romani. Угрупування очолюється колишнім лідером Fedayn, що покинув трибуну на початку 90-х. Зараз він повернувся з новими людьми.  

Ardit  Уперше вивісили свій банер в 1990 році, хоча народженням групи прийнято вважати i 1992 рік. Існують давно і активно беруть участь в діяльності на трибуні.  

Друзі

Самбенедеттезе - дружба "романистів" і фанів "Sambenedettese" триває ось вже упродовж багатьох років, адже вони обоє ворогують з "лаціале".

Реджина - на відміну від уболівальників "Лаціо", фанів "Роми" в Калабрії приймають дуже тепло.

Палермо - Ультрас "Роми" підтримують хороші стосунки з угрупуванням Warriors і навпаки ворогують з Чорно-червоною Бригадою, яка дружить з фанатами "Наполі".  

Вороги

Лаціо - ненависть фанів "Лаціо" і "Роми" один до одного історична. Головною причиною конфлікту є суперечка про приналежність "блакитних" до Риму. На думку лаціале, їх команда безпосередньо була створена в столиці Італії і є командою "Вічного міста". Фани "Роми" заявляють про те, що "орли" вийшли з передмістя Риму. Основним аргументом є наступне питання: " Якщо "Лаціо" старше за "Рому", чому ж тоді ваш клуб не узяв назву "Рома""?.

Ювентус - ненависть "романистів" до Турину пов'язана з нечесно "забраним" у "Роми" скудетто в 1981 році...  

Наполі - стосунки між уболівальниками цих клубів увесь час мінялися: спершу вони ворогували, на початку 80-х мали дружні відношення, але після нетеплого прийому "червоно-жовтих" тіффозі неаполітанцями на початку 90-х, дружба знову переросла в ненависть.

Аталанта - до 1984 року "романисти" дружили з дітьми з Бергамо. Але раптом, з незрозумілих причин, уболівальники "Аталанти" не захотіли більше співпрацювати.

Мілан - історично клуби півдня і півночі завжди змагалися між собою, тому стосунки міланських фанів і "червоно-жовтих", м'яко кажучи, були не кращі, а після вбивства де Фалки вони зовсім погіршали.

Брешия - тіффозі "Брешиї" ніколи не поважали фанатів з Риму на що римляни відповідали тією ж монетою.

Верона - "романисти" і Верона були друзями, але після 70-х років стали страшними ворогами.  

Болонья - фани з Курва Суд ніколи не любили уболівальників "синьо-червоних", рахуючи їх нестійкими "саппотерами".  

Парма - В 2000\2001 році пармезанці агресивно зустріли романистів на своєму рідному стадіоні.

Фото: wikia.com : : : Джерело: wikia.com : : : Дата: 25.04.2024
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід
Логін:
Пароль:

Онлайн
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Друзі сайту

Д4 Ультрас ULTRAS.ORG.UA УЛЬТРАС "ДИНАМО КИЇВ" - WHITE-BLUE.kiev.ua www.ultras.lviv.ua BBR ultras group Відео УЛЬТРАС "ДИНАМО КИЇВ" від V.D.






Украинская Баннерная Сеть
| BAD BOYS | © 2009 - 2012 | Використання матеріалів сайту дозволяється лише за наявності лінку на badboys-fcdk.at.ua |
Адміністрація сайту не несе відповідальності за публікації на сайті.

Створення безкоштовного дизайну Пиши українською Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Хостинг від uCoz